Na Popelce 3144/10a, 150 00 Praha 5, tel. 257 326 178, http://www.galen.cz
karty ISIC, IYTC, ITIC,
ALIVE, STAFF CARD
SLEVA 10 %
Autorský kolektiv
HYPERGLYKÉMIE A JEJÍ NORMALIZACE INTENZIFIKOVANOU INZULINOVOU TERAPIÍ U KRITICKY NEMOCNÝCH PACIENTŮ (Tomáš Roubíček, Jaromír Křemen, Jan Bláha, Štěpán Svačina, Martin Haluzík)
1. Výskyt hyperglykémie u kriticky nemocných
2. Vyvolávající faktory hyperglykémie kriticky nemocných
3. Klinické důsledky hyperglykémie
4. Klinické studie s intenzifikovanou inzulinoterapií u kriticky nemocných
5. Praktické aspekty normalizace hyperglykémie kriticky nemocných
6. Perspektivy léčby hyperglykémie u kriticky nemocných
KONTINUÁLNÍ MONITORACE GLYKÉMIE: MINULOST, SOUČASNOST A PERSPEKTIVY (Miloš Mráz, Štěpán Svačina, Martin Haluzík)
1. Historie měření glykémie
2. Systémy kontinuálního monitorování glykémie
3. Přesnost kontinuálních glukózových systémů
4. Klinické indikace kontinuální monitorace glykémie
5. Hodnocení glykemické kompenzace pomocí kontinuálních glukózových systémů
6. Klinické studie s kontinuálními glukózovými systémy
7. Problémy kontinuálních glukózových systémů
8. Trendy v oblasti kontinuální monitorace glykémie
METFORMIN (Alena Šmahelová)
1. Mechanismus účinku
2. Farmakokinetika a metabolismus
3. Klinický účinek metforminu
4. Adherence pacientů k léčbě metforminem
5. Nežádoucí účinky
6. Lékové interakce
7. Indikace a kontraindikace
8. Klinické dopady léčby metforminem
DIETOTERAPIE OBEZITY (Dana Müllerová)
1. Prostá úprava ve složení stravy
2. Mírná energetická restrikce
3. Nízkoenergetické diety s fixně daným energetickým obsahem
4. Velmi přísné nízkoenergetické diety
5. Diety podporující chirurgickou léčbu obezity
6. Diety se specifickou podporou funkce tukové tkáně, nutrigenomicky definované diety v léčbě obezity
7. Databáze energetického a nutričního složení potravin
POTRAVINOVÉ DOPLŇKY V DIABETOLOGII (Štěpán Svačina, Martin Matoulek, Lucie Jiráčková)
1. Dietní léčba diabetu a potravinové doplňky
2. Potravinové doplňky a alternativní dietologie
3. Potravinové doplňky cílené na snížení glykémie
4. Potravinové doplňky snižující hmotnost
5. Potravinové doplňky zaměřené na komplikace diabetu
6. Potravinové doplňky zaměřené na prevenci a léčbu aterosklerózy
7. Potravinové doplňky zaměřené na prevenci nádorů a dalších onemocnění
8. Závěr
OXIDAČNÍ STRES, ANTIOXIDAČNÍ ENZYMY A ÚLOHA PARAOXONÁZY 1 V ROZVOJI DIABETICKÉ ANGIOPATIE (Milan Flekač, Jan Škrha)
1. Zdroje reaktivních forem kyslíku
2. Systém antioxidační obrany
3. Oxidační stres a inzulinorezistence, dysfunkce beta-buněk a diabetická angiopatie
4. Oxidované LDL ve vztahu k diabetické angiopatii
5. Antioxidační enzym paraoxonáza 1
6. Možnosti farmakologického ovlivnění oxidačního stresu
DIABETES A TĚHOTENSTVÍ (Kateřina Andělová)
1. Fertilita žen s diabetem
2. Ovlivnění vývoje plodu diabetem matky
3. Ovlivnění průběhu gravidity dlouhodobými komplikacemi diabetu
4. Gestační diabetes mellitus
BLOKÁTORY DIPEPTIDYL PEPTIDÁZY 4 (GLIPTINY) V LÉČBĚ DIABETES MELLITUS 2. TYPU (Martin Haluzík, Štěpán Svačina)
NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA A DIABETES MELLITUS (Alena Adamíková, Jiří Bakala)
1. Srdeční onemocnění
2. Plicní onemocnění
3. Kostní onemocnění
4. Onemocnění ledvin
5. Infekce a záněty
6. Gastrointestinální onemocnění
7. Neurologická onemocnění
8. Endokrinologická onemocnění
9. Další možnosti nukleární medicíny v budoucím výhledu u pacientů s diabetem
VZPOMÍNKA NA MUDr. MICHALA ŠPERLA
ZKRATKY